Wiedewietsaus

Restaurant scoort hit met wietsaus
Het begon als een grap, maar de mannen van eetcafé Ter Marsch in Rotterdam hebben nu echt een wietsaus op de markt gebracht. In de saus zitten gemalen cannabisbladeren en hennepzaden. Maar of je er ook stoned van wordt?

Wie wel eens een hamburger heeft gegeten bij restaurant Ter Marsch is bekend met de huisgemaakte truffelmayonaise en lookmayonaise. De wiedewietsaus? Die is nieuw. ,,We wilden onze sauzen in flesjes gaan verkopen omdat daar veel vraag naar is'', vertelt eigenaar Pim de Lange. ,,De sausjes wilden we goed in de spotlights zetten.'' Dat lukte met de zorgvuldig uitgedachte 1 aprilgrap: er zou een wietsausje op de markt komen. Wat de mannen van Ter Marsch niet hadden verwacht, was dat ze vervolgens overspoeld werden met bestellingen.

,,Het was echt niet normaal hoeveel interesse er bleek te zijn voor de wietsaus'', zegt De Lange lachend. ,,We kregen van alle kanten berichten. Iedereen wilde die saus. Daar moeten we wat mee, dachten we toen.''

Een week onderzoek, experimenteren en het internet afspeuren volgde. In de hamburgertent werden flessen hennepzaadolie en bakken vol hennepzaden ingeslagen. ,,In een week tijd hebben we daadwerkelijk de wiedewietsaus gemaakt'', vertelt de eigenaar. ,,Je moet je wel aan een aantal regels houden. Het is dus niet toegestaan om er stoned van te worden. Daarom gebruiken we hennepzaadolie en hennepzaden. Die zijn wel afkomstig van cannabis, maar die cannabisplanten worden op een andere manier gekweekt dan voor de joints. Ze worden op de geneeskundige manier gekweekt en dan hebben de planten geen hoog THC-gehalte.'' Van een hoog THC-gehalte in wiet word je stoned.

Rauwe cannabisbladeren
Daarnaast gaan er rauwe cannabisbladeren in het sausje. Het gemalen goedje zorgt voor het groene kleurtje. Wie nog hoop had: ook daar word je niet high van. ,,Je wordt knetter van de bloemtoppen, niet van de bladeren'', legt De Lange uit. ,,Wel smaakt het echt naar cannabis.'' Erg lekker klinkt dat niet, maar daar lag dan ook de uitdaging voor de mannen. ,,We hebben het gemengd met een basis mayonaise en er limoen aan toegevoegd. Door dat frisse van de limoen heeft de saus oprecht een lekkere smaak. De nasmaak heeft het bittere van de cannabis. Het is even wennen, maar tot nu toe zijn de reacties lovend.''
De volgende stap is het bedenken van een echte cannabisburger. ,,Aan het einde van het jaar gaan we weer naar Amerika om mee te doen aan de World Food Championships. Wat is er nou Hollandser dan daar aan te komen met de cannabisburger?'' aldus De Lange.

 

Bron: AD< Terug naar het overzicht
wiedewietsaus